آیا آژانس قابل اعتماد است؟
چند روز قبل رهبر انقلاب خطوط قرمز مذاکره را تشریح کردند که یکی از خطوط قرمز بحث راستی آزمایی ایران توسط آژانس بود به نحوی که ایشان فرمودند : «با موکول کردن تعهدات به تأیید آژانس مخالفیم. آژانس مستقل و عادل نیست».
اما ببینیم دلیل عدم عدالت و وابستگی آژانس بین المللی انرژی اتمی در طول 13 سالی که از عمر پرونده هسته ای ایران می گذرد چیست؟ با رجوع به گذشته برخی از رفتارهای آژانس را درقبال ایران خواهیم شناخت:
1- در سالهای 82 تا 84 با وجود عقب نشینی های فراوان تیم مذاکره کننده به سرپرستی آقای روحانی و ظریف ، آژانس بین المللی انرژی اتمی به جای رفتاری عادلانه، گزارشات دو پهلویی را از وضعیت تعهد ایران بیان می کرد به طوری که جناب ظریف در کتاب خاطرات خود تحت عنوان " آقای سفیر" در صحفه 233 البرادعی را مسبب اصلی ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت میداند: «آقای البرادعی به ناحق برای این که مشکلش را با آمریکا حل کند و یک دوره دیگر نیز باقی بماند، این عبارت را وارد این گزارش کرد. هیچ مبنای حقوقی برای این که آقای البرادعی بتواند عبارت "Breach of the obligation to comply " را در گزارش آژانس علیه ایران به کار ببرد وجود نداشت، در صورتی که همین عبارت بود که ما را به شورای امنیت برد».
آقای روحانی نیز در کتاب خاطرات خود با نام امنیت ملی ودیپلماسی هسته ای، آژانس و البرادعی را مسئول طولانی شدن پرونده هسته ای ایران میداند: « البرادعی دائما با انتشار گزارش های دو پهلو درباره عملکرد هسته ای ایران، نقش مهمی در به درازا کشیدن و حل نشدن این ماجرا داشت...»
2- در سال 88 با توجه با اینکه سوخت اورانیوم راکتور تهران با غنای 20 درصد درحال اتمام بود و برای تولید داروی 850 هزار بیمار هموفیلی کشور باید سوخت راکتور را تامین میکردیم ، دکتر جلیلی در نامه ای به آژانس اعلام میکند که این سازمان طبق وظایفی که در قبال کشور های عضوnpt برعهده دارد، موظف است سوخت 20 درصد مورد نیاز ایران را تامین کند. اما متاسفانه آژانس به وظیفه خود عمل نکرد و از دادن سوخت 20 درصد به ایران امتناع نمود و غرب و آژانس در نظر داشتند این را اهرم فشاری برای مذاکرات هسته ای قرار دهند اما تیم مذاکره کننده سابق اعلام میکند که ایران خود سوخت 20 درصد مورد نیاز خود را تولید می کند و شهید شهریاری عامل اصلی این بومی سازی تولید سوخت 20 درصد بود.
3- از سال 88 تا 90 چند دانشمند هسته ای در چند عملیات ترور به شهادت می رسند و فریدون عباسی رییس وقت سازمان انرژی اتمی نیز در یک عملیات ترور جان سالم به در می برد . بازرسان آژانس در جریان بازدید و بازرسی ها از سایت های هسته ای افراد نخبه و دانشمند این حوزه را شناسایی کرده و اطلاعات آنها را در اختیار سازمان های موساد و سیا قرار داده بود.
4- گزارش های این روزهای آژانس در مورد وضعیت تعهدات ایران بر اساس توافق ژنو و صلح آمیز بودن اقدامات ایران نیز، دو پهلو بوده به گونه ای که آمانو در گزارش های خود اعلام می کند که نمی تواند در مورد صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تضمینی بدهد.
آیا با توجه به تاریخ خصمانه آژانس در قبال برنامه صلح آمیز ایران میتوان به او اعتماد کرد؟
نشریه شماره 4