حاشیه سازی و سیاسی کاری در نفت ممنوع!
حاشیه سازی و سیاسی کاری در نفت ممنوع!
از ابتدای مطرح شدن نام مهندس بیژن زنگنه برای تصدی وزارت نفت دولت یازدهم و اظهارات نمایندگان مخالف و موافق وزارت وی در مجلس تاکنون که بیش از دو سال به عنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی در حال فعالیت هستند، مخالفت ها و انتقادات بسیاری از سوی برخی نمایندگان محترم مجلس، کارشناسان صنعت نفت و رجال سیاسی در فضای رسانه ای مطرح شده است.
عمده ی انتقادات مربوط به عملکرد آقای زنگنه در موضوعاتی چون پرونده کرسنت، اسات اویل و سرمایه گذاری های خارجی در نفت و استخدام نیروهای پذیرفته شده در آزمون استخدامی و عدم التفات شایسته به ظرفیت ها و توانمندی های بخش خصوصی و کارشناسان زبده وزارت نفت می باشد که در این گزارش مختصر قصد پرداخت به این موضوع را نداریم و صرفاً گذری اجمالی بر تذکر اخیر نماینده محترم مردم اهواز، حمیدیه،کارون و باوی جناب آقای سید شکرخدا موسوی به وزیر محترم نفت و مسائل پیرامونی این موضوع خواهیم داشت.
آقای شکر خدا موسوی در روز چهار شنبه 4 شهریور در صحن علنی مجلس با ارائه تذکری شفاهی به وزیر نفت با خاطری اندوهگین و ناامید از آینده بخش مهم و کلیدی صنعت نفت را متذکر شدند.
اهم مواردی که نماینده اهواز خطاب به وزیر نفت مطرح کردند شامل: « اتخاذ استراتژی تک صدایی در وزارت نفت و حذف قریب به 100 نفر از مدیران باتجربه، لایق و تحصیلکرده ی دانشکده ی نفت، به کارگیری مدیران فاسد و رشوه گیر مؤثر در پرونده کرسنت در مدیریت های کلان وزارت نفت، برکناری مدیر عامل حفاری شمال، پاکسازی صنعت نفت از مدیران انقلابی و مؤمن صنعت نفت با روشهایی چون فشار آوردن به سهام داران شرکت ها و تهمت زدن به این مدیران، نقد سبک مدیریتی وزیر نفت که در دوران 8 ساله ی وزارتشان در دولت اصلاحات محصولی جز رشوه خواری استات اویل و توسعه کمتر بخش ایرانی در مقابل بخش قطری در میدان دادن به توتال بوده است».
چند روز پس از تذکر نماینده اهواز به وزیر نفت، مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان مدیر بزرگترین شرکت تولیدی نفت که بیش از 85 درصد نفت و بخشی از گاز و میعانات گازی کشور را تأمین می کند، دراقدامی غیر متعارف در عرف دیپلماسی و مدیریتی مناطق نفت خیز جنوب در قامت سخنگوی وزیر و روابط عمومی وزارت نفت ایفای نقش کرده و نامه ای سرگشاده در پاسخ به تذکر شفاهی نماینده اهواز در مجلس منتشر کردند.
اهم مطالب نامه سرگشاده مهندس عالیپور شامل: « بی معنا بودن تک صدایی در وزارت نفت به لحاظ استراتژیکی بودن این وزارت خانه، پاک دستی آقای زنگنه وزیر دانشمند و محبوب نفت به استناد اعلام رسمی آیت الله شاهرودی رئیس پیشین قوه قضائیه، موفقیت وزیر نفت در ایجاد انقلابی صنعتی در پارس جنوبی و انسجام درونی در ساخت کالاهای تولید داخل و افزایش ظرفیت تولید گاز کشور، اتهام به مدیران فعلی وزارت نفت بدون اثبات جرم در محاکم قضایی و برگشت مدیرعامل حفاری شمال به سازمان متبوعشان به درخواست رئیس بنیاد مستضعفان بوده است».
صدای مردم فارغ از بررسی محتوای نامه و تحلیل اظهارات آقای مهندس بیژن عالیپور، نکاتی را جهت رسالت رسانه ای و حرفه ای خویش به اطلاع مردم عزیز استان خوزستان و جامعه خدوم صنعت نفت می رساند:
1) بی سابقه است در عرف دیپلماسی و مدیریتی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان شرکتی راهبردی که از اهمیت و جایگاه بالایی در مدیریت کلان نظام از حیث اقتصادی، امنیتی واستراتژیک برخوردار است که مدیر عامل این شرکت حساس در پاسخ به اظهارات قانونی و حق ذاتی نماینده مجلس و آن هم نماینده مردم اهواز(ستاد مرکزی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های مارون و کارون و سایر ادارات ستادی نفت در اهواز می باشد) نامه ای سرگشاده بنویسند. سؤال اساسی این است که از حیث ساختاری و کارکرد و وظیفه ذاتی مدیریت مناطق نفت خیز جنوب، این حرکت چه نسبتی با وظایف محوله به مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب دارد؟
2) چه ضرورت و اضطراری داشت که مدیر عامل محترم مناطق نفت خیز جنوب، پاسخ تذکر قانونی وحق ذاتی نماینده اهواز در مجلس را بدهد؟ جالب توجه است که اظهارات آقای موسوی هیچگونه ارتباط مستقیم و غیرمستقیمی با مناطق نفت خیز جنوب به طور کلی و مدیریت کنونی آن به طور خاص نداشته است که این نکته تعجب و شگفتی کارشناسان را در چگونگی به اضطرار و ضرورت رسیدن نگارش این نامه افزونتر می کند.
3) بر اساس عرف مدیریتی کلان استان خوزستان و نهادینه شدن رویه صحیح همیشگی مدیران نفتی و سیاسی و نمایندگان مردم استان در ایجاد فضای همدلی و همراهی در استفاده از تمام ظرفیت های خویش برای مطالبه منافع عمومی استان و احقاق حق مردم عزیز خوزستان در رایزنی و پیگیری از طریق مدیریت کلان کشور در سه قوه فارغ از اختلاف سلایق سیاسی، این حرکت مدیر عامل محترم مناطق اولین انشقاق علنی و تهدید عملی رویه ی صحیح مذکور را رقم زد.
4) با توجه به استراتژیک بودن مناطق نفت خیزو جایگاه و وزانت بالای فنی و مدیریتی در سطح کلان وزارت نفت و کشور، این حرکت خواسته یا ناخواسته از این تراز بالای مناطق و جایگاه ارزنده آن از منظر بیرونی می کاهد و شاید برای ترمیم آن هزینه های زیادی را باید متحمل شد.
متن کامل تذکر شفاهی نماینده اهواز و نامه مکتوب مدیر عامل مناطق نفتخیز در رسانه ها موجود می باشد.
پس از انتشار نامه ی سرگشاده ی مهندس عالیپور، با واکنش های مختلفی در محافل رسانه ای از سوی کارشناسان مواجه شدیم که در این مجال مختصری از یادداشت آقای حاجی پور را که در سایت عصرنفت منتشر شده خدمت شما مخاطبین عزیز تقدیم می کنیم:
" نگارنده نقد اصلی را به وزیر نفت وارد می داند که خواسته یا ناخواسته چنین فضایی را برای مدیران خود آماده کرده است؛ ...یادمان است که وزیر نفت در نشست خبری اخیر خود گفت:« قبول دارم که سن مدیران ما زیاد است؛ مدیر نفتی نباید پیر باشد ...»